|  Coaching   |  Prvi vtis

Prvi vtis

Priporočil in zgodb na temo prvega vtisa je toliko, da sem resno razmišljala ali naj se ga lotim ali naj pustim to temo pri miru.

Odločila sem se, svoje izkušnje in spoznanja deliti.

Nekaj spoznanj mi je pomagalo, tako pri izražanju sebe in svojih želja kot pri opazovanju situacij v življenju.

“Učinek prvega vtisa” je človekovo nagnjene, da na podlagi prvega vtisa, presoja nadaljnje vedenje sogovornika.

Če poenostavim, naš prvi vtis o nekom je ključnega pomena, zato ker vse, kar vidimo in slišimo v nadaljevanju, filtriramo skozi prvi vtis.

Prvi vtis je tako zelo pomemben, da celo tisto, kar o komu zvemo, preden ga prvič vidimo, vpliva na našo predstavo o njem. Ko si o nekom ustvarimo mnenje, prav skozi prizmo prvega vtisa, presojamo njegove nadaljnje korake.

Poglejmo si prvi vtis še iz drugega zornega kota, če smo pri nekom pustili ugoden prvi vtis, bo ta človek v prihodnje presojal nas in naše obnašanje pozitivno in dobrohotno.

Ali lahko tudi z uporabo »izbranih« prvih besed v dialogu vplivamo na prvi vtis?

Med prebiranjem različnih člankov, sem prišla do zanimive raziskave, ki jo je opravil Harold Kelly z ekipo študentov. S spodnjimi besedami, je navedel dva tipa karakteristik za gostujočega predavatelja:

A: Hladen človek, delaven, kritičen, praktičen in odličen.

B: Topel človek, delaven, kritičen, praktičen in odličen.

Študentje, ki so prebrali opis »A« so predavatelja strožje presojali, kot študentje, ki so prebrali opis »B«. Opisa se razlikujeta izključno v prvi besedi, vse ostale besede so enake. Kakor hitro preberemo prvo besedo, vse nadaljnje karakteristike filtriramo in presojamo glede na  izbrano prvo besedo – glede na prvi vtis, ki smo si ga o človeku ustvarili.

Če sklenem, zelo pomembna je naša prva poteza. Ta mora biti čim boljša, kajti sogovornik bo ves nadaljnji pogovor presojal v luči prvega vtisa, ki si ga je ustvaril. Iz zgornjega primera lahko  razberemo, da je zelo pomembo s katero besedo začnemo dialog s sogovornikom.

Kako se pripraviš na dober dialog?

V pripravljalni fazi naredi izbor pravih »prvih« besed, ki vas, vaš izdelek ali storitev opišejo pozitivno, srčno, ljubeče, toplo, ker bo skozi to prvo besedo sogovornik presojal in sprejemal nadaljnje odločitve.

Ko bi torej radi na sogovornika naredili dober vtis, nam je v veliko pomoč, da sogovornik že pred telefonskim klicem ali osebnim srečanjem, pride v stik s pozitivnimi besedami o nas, naši storitvi, izdelku, podjetju …

»Prva« beseda v dialogu naj bo prva, zato naj bo v dialogu pozorno izbrana. Pozornost pa velja usmeriti tudi v to, na kakšen način povemo ali prenesemo informacijo do sogovornika.

Kateri trik zagotovo pomaga pri dobrem prvem vtisu?

Prvovrstna taktika za ustvarjanje odličnega prvega vtisa v telefonski prodaji, ki jo z lahkoto uporabimo, ker je preprosta je: Nasmeh! O pomenu nasmeha v okolju kontaktnega centra in telefonske prodaje sem pisala tudi v »rdečki«.

Nasmeh je izrednega pomena, ker izraža: samozaupanje, zadovoljstvo, zavzetost in sprejemanje, kar so štiri temeljne sestavine za uspešen dialog in odnos s stranko. Z nasmehom izražamo samozavest. Nasmeh poleg tega izraža tudi zadovoljstvo, zadovoljni ljudje nas bolj privlačijo in smo zato tudi bolj naklonjeni. Zavzetost je nalezljiva in je zelo pomembna za ustvarjanje prvega vtisa.

Z nasmehom sogovorniku sporočaš, da ti je v veselje govoriti z njim, z njim prebudiš tudi njegovo zanimanje za vas in posledično za vašo storitev ali izdelek. Nasmeh izraža tudi sprejemanje; sogovorniku daš vedeti, da ga sprejemaš takšnega kot je.

Kaj če nam spodleti? Kaj potem?

Velikokrat sem že slišala, da nimam druge možnosti! Kako da ne?! Vedno je! Ko sem  pred kratkim na srečanju naredila totalno neumnost, sem mislila, da je konec sveta.

A sem se hitro reagirala, sicer vsa zardela v obraz, zbrala sem moč in izrekla stavek: »Tako nerodno mi je!«, ki ga ocenjujem za najprimernejšega v takem momentu, ker sporoča: zavedam se, da sem storila napako. Drugič: jasno pokaže, da sem samo človek, ki dela napake in sprejme odgovornost. In tretjič: kaže, da sem iskrena in pristna.

»V življenju imate dve izbiri: lahko se izgubite v množici ali izstopate. Če hočete izstopati, morate biti drugačni. Če hočete biti drugačni, morate stremeti, ki temu, da ste taki, kot ne more biti nihče drug.«

Alan Ashley-Pitt

a

Kontaktni center

Cesta na Lenivec 14, 6210 Sežana
petra@kontaktni-center.com
Prijavi se na novičke

    User registration

    You don't have permission to register

    Reset Password